#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Niekoľko slov úvodom


Authors: prof. MUDr. Marián Mokáň, DrSc.;  Frcp Edin
Authors‘ workplace: vedúci odborný redaktor časopisu Forum diabetologicum
Published in: Forum Diab 2020; 9(2): 87
Category:

Vážení čitatelia,

dovoľte mi, aby som sa trochu zamyslel nad súčasnou zdravotnou situáciou vo svete. Diabetológovia a ich pacienti s diabetes mellitus aktuálne prežívajú obdobie dvoch pandemických ochorení. Na jednej strane je to cukrovka, jedno z najvážnejších, najčastejších a ekonomicky najnáročnejších ochorení, ktoré pri nedostatočnej kompenzácii skracuje predpokladanú dĺžku života o viac ako 25 %. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie v roku 2014 bolo na svete až 422 miliónov diabetikov vo veku viac ako 18 rokov, pričom tento počet vzrástol až 4-násobne od roku 1980 z pôvodného počtu 108 miliónov. Na Slovensku máme registrovaných viac ako 350 tisíc diabetikov a odhaduje sa, že viac ako 100 tisíc jedincov už cukrovku má, ale o nej nevie. Ako sme už opakovane zdôrazňovali, cukrovka v dôsledku akútnych a chronických komplikácií významne zvyšuje morbiditu, mortalitu a zhoršuje celkovú kvalitu života pacientov. Diabetes mellitus 2. typu je významným rizikovým faktorom kardiovaskulárnych chorôb. V súčasnej dobe je diabetes mellitus hlavnou príčinou slepoty, zlyhania obličiek a patrí na prvé miesto ako príčina netraumatických amputácií dolných končatín. Pacient s cukrovkou si preto vyžaduje pravidelné medicínske sledovanie, kvalitnú liečbu založenú na medicíne dôkazov a veľmi dobrú edukáciu. Sme radi, že na Slovensku máme kvalitnú a fungujúcu sieť poskytovateľov zdravotnej starostlivosti o pacientov s diabetes mellitus.

Tento rok vpadla do nášho života ďalšia pandémia koronavírusovej infekcie COVID-19. Hoci u mnohých, hlavne mladších jedincov má väčšinou asymptomatický, respektíve ľahký priebeh pod obrazom bežnej respiračnej infekcie, pacientov s diabetes mellitus môže vážne zdravotne ohroziť. Ako ukázala prvá vlna infekcie, medzi tými, ktorí ochoreniu podľahli, boli hlavne seniori a pacienti s chronickými ochoreniami vrátane cukrovky. Podľa údajov z krajín najviac ohrozených pandémiou tvoria starší diabetici 26,6–39,6 % hospitalizovaných s COVID-19 a vyžadujú si 1,5-násobne dlhšiu dobu hospitalizácie v porovnaní s pacientmi bez cukrovky. Metaanalýza doterajších publikovaných štúdií potvrdila, že diabetes mellitus spolu s ďalšími komorbiditami, ako je obezita, artériová hypertenzia, ischemická choroba srdca a chronické ochorenie obličiek, sa spája s 2–3-násobne vyšším rizikom závažného priebehu infekcie s obojstranným zápalom pľúc a respiračnou insuficienciou, ako aj vyššou mortalitou. Rizikovým faktorom je hlavne zlá glykemická kontrola cukrovky.

Z týchto dôvodov je dôležité, aby sa pacienti s cukrovkou chránili pred nakazením, ale zároveň je dôležité, aby sa neprerušila pravidelná ambulantná a lôžková starostlivosť o týchto pacientov. Sme preto radi, že diabetologické ambulancie inovatívne zareagovali úpravou systému objednávania pacientov, lôžkové oddelenia prešli na „semaforovú“ organizáciu s vyčlenením tzv. červených zón. Neprerušilo sa ani vzdelávanie diabetológov, ktoré prebiehalo vo forme sympózií on-line systémom. A čo je dôležité, bez prerušenia funguje aj vydávanie odborných článkov v časopisoch, ako je aj náš časopis Forum diabetologicum. Vyzerá to, že táto nová pandémia ešte nejaký čas potrvá, a preto Vám želám veľa energie, vytrvalosti a chuti zvládnuť nové výzvy, ktoré nám infekcia COVID-19 priniesla.

Váš

prof. MUDr. Marián Mokáň, DrSc., FRCP Edin

vedúci odborný redaktor časopisu Forum diabetologicum



Labels
Diabetology Endocrinology Internal medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#