#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Uličiansky V, Schroner Z, Mokáň M. Sprievodca diabetika na ceste životom


Autoři: Ivan Tkáč
Působiště autorů: IV. interná klinika Univerzitnej nemocnice L. Pasteura a lekárskej fakulty UPJŠ, Košice
Vyšlo v časopise: Forum Diab 2012; 1(2-3): 124
Kategorie: Z odbornej tlače

Vydanie prvé. Turany: P + M Turany 2012. 100 strán. ISBN 978-80-89410-22-4

Publikácia autorov Vladimíra Uličianskeho, Zbynka Schronera a Mariána Mokáňa v rozsahu 100 strán edukačného textu je najkomplexnejšou publikáciou tohto typu, ktorá na Slovensku vyšla v posledných rokoch. Okrem diabetikov a ich príbuzných môže byť vhodná pre zoznámenie sa s problematikou aj pre ostatnú laickú verejnosť.


V prvej časti sa rozoberá hlavne definícia cukrovky, jej diagnostika a akútne aj chronické komplikácie. Obzvlášť dôležité môže byť pre verejnosť a príbuzných diabetikov časť týkajúca sa zisťovania rizika cukrovky a sumarizujúca preventívne opatrenia u jedincov s vysokým rizikom rozvoja cukrovky.

V druhej časti knihy sú jednoduchým spôsobom zrozumiteľným pre väčšinu pacientov, ale napriek tomu dostatočne detailne, vysvetlené princípy liečby cukrovky, a to ako režimové opatrenia, tak aj farmakologická liečba. To všetko v kontexte hlavného cieľu tejto liečby, a to prevencie mikrovaskulárnych komplikácií a makrovaskulárnych ochorení s cukrovkou združených.

Posledná časť knihy obsahuje špecifické problémy pacientov s diabetom, ako sú diabetické pomôcky, starostlivosť o nohy, tehotenstvo u diabetičiek, a venuje sa aj problematike cestovania. Obzvlášť dôležité a zatiaľ málo publikované v edukačných publikáciách sú kapitoly týkajúce sa psychologických a sociálnych problémov pacientov s diabetom. V poslednej kapitole sa formou často kladených otázok autori vracajú k najdôležitejším častiam textu, a tak nenásilným spôsobom upozorňujú, čo si má čitateľ rozhodne „odniesť domov“ po prečítaní publikácie.

Celkovo možno konštatovať, že Sprievodca diabetika na ceste životom je moderným rozšírením edukačnej literatúry pre diabetikov, ktorá doteraz pozostávala hlavne z rozličných letákov a brožúr, často vytrhnutých z kontextu celkového ochorenia.

prof. MUDr. Ivan Tkáč, PhD.

ivan.tkac@upjs.sk

garant špecializačného štúdia diabetológie na UPJŠ LF v Košiciach

Doručené do redakcie 15. septembra 2012


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Forum Diabetologicum

Číslo 2-3

2012 Číslo 2-3

Nejčtenější v tomto čísle
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#