#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editoriál


Vyšlo v časopise: Forum Diab 2023; 12(3): 63
Kategorie: Editorial

Vážené čitateľky, vážení čitatelia,
milí priaznivci časopisu Forum diabetologicum,

ako už tradične aj tento rok dostávate na predvianočnom, tento raz už 5., kongresu Slovenskej diabetologickej asociácie do rúk 3. a zároveň posledné tohtoročné číslo časopisu Forum diabetologicum.

Redakčná rada v spolupráci s redakciou časopisu sa vždy usiluje, aby bol obsah tohto čísla tematicky zladený s témami, ktoré budú predmetom prednášok a posterov kongresu, aby tak časopis poskytol ich doplnenie alebo rozšírenie.

Tematicky je kongres koncipovaný tak, aby priniesol interdisciplinárne pohľady na ochorenie diabetes mellitus, teda informácie z pohľadu manažmentu komorbidít. Táto koncepcia prístupu k diabetu ako k ochoreniu multifaktoriálnemu je v harmónii so základnou koncepciou časopisu, ktorú napĺňa už 12. rok.

Pre toto číslo sme z tém kongresu vybrali tému 3. sympózia kongresu zameranú na komplikácie, ktoré prináša diabetes a jeho komorbidity v oblasti reprodukcie, fertility, gravidity a neonatológie.

Požiadali sme pána doc. Karola Dókuša, ktorý sa v rámci novej publikácie doc. Ľ. Fábryovej, Klinická obezitológia 2023, venoval tejto problematike, aby sa ujal editorstva „gynekologicko-pôrodnického“ bloku. V tomto bloku je tiež zaujímavým príspevkom článok zameraný na gestačný diabetes mellitus, najčastejšiu komplikáciu v tehotenstve vážne ovplyvňujúcu zdravie matky aj dieťaťa. Článok prináša retrospektívnu analýzu dát poisteniek zdravotnej poisťovne Dôvera z hľadiska prevalencie, skríningu a popôrodnej kontroly.

Nemenej zaujímavý je príspevok informujúci o prieskumu s názvom DIAEXPLORER, ktorý bol uskutočnený v roku 2022 v 45 diabetologických ambulanciách naprieč celým Slovenskom a ktorý bol zameraný na sledovanie liečby inzulínom v rôznych režimoch a na výskyt chronických komplikácií diabetu.

Pre informovanie o dianí v svete diabetológie sme zaradili aj informáciu o novinkách v odbore, ktoré odozneli na 83. konferencii Americkej diabetologickej spoločnosti v júni tohto roku.

Želáme Vám príjemné čítanie a tešíme sa na stretnutie na stránkach nášho spoločného časopisu v budúcom roku 2024!

 

Redakčná rada a redakcia časopisu Forum diabetologicum


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#