#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Moderné trendy v liečbe diabetu 2. typu a jeho komplikácií v roku 2019


Vyšlo v časopise: Forum Diab 2019; 8(2): 55
Kategorie: Editorial

Milí kolegovia a čitatelia, milí priatelia,

v roku 2019 vydávame už druhé číslo časopisu Forum Diabetologicum, tentoraz pri príležitosti XXIX. diabetologických dní, s cieľom prispieť aj týmto spôsobom k rozširovaniu obzoru o aktuálnych trendoch a témach v našom odbore. Pribúdajúcich poznatkov je stále mnoho, a keďže náš odbor zasahuje s nutnou spoluprácou aj do iných odborov, toto vydanie sme nazvali priliehavo „Moderné trendy v liečbe diabetes mellitus 2. typu a jeho komplikácií“. Aby prínos každého z článkov bol cielený, efektívny a vysoko profesionálny, oslovili sme ako autorov popredných predstaviteľov jednotlivých spolupracujúcich odborov, ktorí pozvanie prijali napriek svojmu obrovskému pracovnému vyťaženiu, čo si ako editor veľmi vážim. Všetkým chcem ešte raz aj touto cestou poďakovať.

Ako sme už naznačili v prvom tohtoročnom čísle, časopis Forum diabetologicum sa stal oficiálnym časopisom Slovenskej diabetologickej asociácie – organizácie, ktorej jednou z priorít je práve kontinuálne vzdelávanie lekárov, podpora vzdelávania lekárov pripravujúcich sa na atestáciu v odbore Diabetológia, poruchy látkovej premeny a výživy a samozrejme – edukácia pacientov. Preto je aj časopis prepojený s edukačným portálom www.sdia.sk, na ktorom už krátko po ukončení kongresu okrem vydania časopisu nájdete aj AD-testy pre zisk kreditov, ako aj širšie rozpracovanie viacerých tém.

Pred rokom sme vo Forum diabetologicum publikovali Interdisciplinárne štandardy diagnostiky a liečby diabetes mellitus, jeho komplikácií a najvýznamnejších sprievodných ochorení. Vydanie malo vynikajúci ohlas a do dnešného dňa je vyhľadávanou a žiadanou publikáciou. V tejto tradícii chceme pokračovať. Avšak keďže „Štandardy“ sa už v tom čase zhodovali s filozofiou aktuálnych štandardov ADA/EASD a v uplynulých mesiacoch nedošlo k zásadným posunom v názoroch na liečbu, ani úpravám v indikačných obmedzeniach, rozhodli sme sa, že tento rok nepripravíme „up-grade“ materiálu ako celku, ale novšie poznatky zhutníme tematickým číslom, ktoré vám týmto ponúkame, a veríme, že vám prinesie potešenie a odborné naplnenie z čítania.

Na záver môjho príhovoru mi dovoľte srdečne Vás pozvať na predvianočný odborný lekársky kongres diabetológov s odbornou garanciou lekárskeho profesijného združenia SDiA pod názvom Predvianočný diabetologický kongres, ktorý sa bude konať v dňoch 22. – 23. 11. 2019 na Štrbskom Plese v Hoteli Patria. SDiA kongres organizuje v spolupráci so Sekciou praktických diabetológov SDS a pod záštitou Národného endokrinologického a diabetologického ústavu v Ľubochni, I. internej kliniky UNM, Martin a IV. Internej kliniky UN L. Pasteura Košice.

Prajeme Vám veľa odborných zážitkov

za redakciu



doc. MUDr. Emil Martinka, PhD.

editor

Ľubochňa, máj 2019


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Forum Diabetologicum

Číslo 2

2019 Číslo 2

Nejčtenější v tomto čísle
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#