#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Priame perorálne antikoagulanciá u pacientov s diabetes mellitus a fibriláciou predsiení


Published in: Forum Diab 2022; 11(2): 73
Category: Editorial


Vážení čitatelia,

toto číslo časopisa Forum diabetologicum sme venovali aktuálnej téme fibrilácie predsiení u pacientov s ochorením diabetes mellitus a súčasným možnostiam jej liečby.

Priame (direktné) perorálne antikoagulanciá (DOAK), známe tiež ako „nové“ alebo non-vitamín K dependentné perorálne antikoagulanciá (NOAK) predstavujú revolučný pokrok v dlhodobej antikoagulačnej liečbe kardio- a cerebro-vaskulárnych ochorení, nakoľko významne rozšírili dovtedy dosť rigídne možnosti dlhodobej perorálnej antikoagulácie. Napriek ich nesporným, už pomerne dobre známym výhodám, je liečba DOAK stále spojená s niekoľkými doteraz nedostatočne zodpovedanými otázkami. Jednou z týchto otázok je, či diabetes mellitus, ochorenie, ktoré jednoznačne zvyšuje riziko nežiaducich embolických príhod pri fibrilácii predsiení, ovplyvňuje účinnosť a bezpečnosť liečby DOAK.

Ďalej nie je ešte jednoznačne zodpovedaná otázka, aká je optimálna stratégia liečby DOAK a aký je optimálny terapeutický postup pri liečbe komplikácií asociovaných s liečbou DOAK u pacientov s diabetes mellitus. Práve toto sú kľúčové témy predkladaného čísla.

Článok prof. Murína sumarizuje problematiku fibrilácie predsiení u pacientov s diabetes mellitus; autori z Martina, ktorí sa systematicky venujú problematike dlhodobej antikoagulačnej liečby u pacientov s fibriláciou predsiení, zas v ďalších článkoch rozoberajú výhody a nevýhody jednotlivých liekov zo skupiny DOAK u pacientov s diabetes mellitus a fibriláciou predsiení, ako aj dostupné údaje z klinických štúdií ohľadom použitia jednotlivých DOAK u pacientov s diabetes mellitus. Posledné články sa venujú stále diskutovanej problematike laboratórneho monitorovania liečby DOAK a problematike manažmentu krvácavých komplikácií pri liečbe DOAK.

Na základe stále sa rozširujúceho použitia liečby DOAK v klinickej praxi je nepochybné, že základné vedomosti o týchto liekoch ocenia nielen lekári, ktorí ich priamo využívajú, ale aj lekári z príbuzných odborov, ktorí majú vysoké percento pacientov liečených týmito liekmi a sú často nepriamo konfrontovaní s problematikou liečby DOAK. Do tejto skupiny nepochybne patria aj lekári poskytujúci zdravotnú starostlivosť v špecializačnom odbore diabetológia a poruchy látkovej premeny a výživy.

Vážení čitatelia, verím, že aktuálne číslo obohatí vaše poznatky z problematiky fibrilácie predsiení a z problematiky dlhodobej liečby DOAK u pacientov s diabetes mellitus a pomôže vám pri starostlivosti o vašich pacientov.

Prajem vám príjemné a hlavne užitočné čítanie!


doc. MUDr. Matej Samoš, PhD.

editor tohto čísla časopisa Forum diabetologicum


Labels
Diabetology Endocrinology Internal medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#