#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Diabetologické vzdelávanie na internete


Autoři: Jozef Húska
Působiště autorů: Novartis Slovakia, s. r. o.
Vyšlo v časopise: Forum Diab 2012; 1(2-3): 127-128
Kategorie: Diabetológia na webe

V tomto čísle sme sa zamerali na zmapovanie možností odborného vzdelávania lekárov hlavne v oblasti diabetológie pomocou internetu.

Všeobecne platí, že najaktuálnejším zdrojom nových informácií sú publikácie v odborných časopisoch. Následne kongresy, prípadne semináre, prinášajú ucelený prehľad publikovaných výsledkov na jednotlivé témy. Výhodou takýchto podujatí je okrem vypočutia si priamo prezentovaných poznatkov aj možnosť osobného kontaktu s prednášajúcimi, či kolegami. Bohužiaľ nie vždy je možnosť navštíviť každé podujatie, a koniec koncov nie je ani v silách jednotlivca zúčastniť sa všetkých prednášok na väčšom kongrese. Internet a rôzne odborné portály prinášajú možnosť sprístupnenia videonahrávok prednášok pre odbornú verejnosť, a teda ich zhliadnutie si z pohodlia domova a v čase, ktorý nám vyhovuje. V niektorých prípadoch je bonusom aj možnosť absolvovania autodidaktického testu a získanie kreditov pre kontinuálne vzdelávanie.


Zo slovensko-českých portálov dávame do pozornosti stránky http://dia.euni.sk, www.diakredity.sk, http://www.dm2t.cz, kde v závislosti od dizajnu jednotlivých stránok, treba hľadať sekcie pod názvami ako webcast, video, odborné podujatia a pod. Sprístupnenie je vždy podmienené registráciou záujemcu, pričom ale registrácia je jednoduchá a rýchla.

Výhodou týchto stránok je fakt, že sú v slovenskom jazyku. Je pravdou, že všetky tieto portály sú sponzorované farmaceutickými firmami, ale zároveň sú aj pod odbornou garanciou odborných spoločností, čo zaručuje ich odbornosť.

Pre tých, ktorí ovládajú anglický jazyk, alebo sa chcú v ňom zdokonaľovať, dávame do pozornosti nasledovné odkazy:

Na stránke http://www.easd.org/ sa nachádzajú v sekcii anual meetings/webcasts prednášky z nedávno skončeného kongresu v Berlíne, ale aj predchádzajúcich EASD kongresov.

Adresa http://www.clinicalwebcasts.com/ poskytuje webcasty z rôznych oblastí, pričom diabetológia sa nachádza v sekcii Primary care. Stránky nevyžadujú žiadnu registráciu, a po jednoduchom odkliknutí súhlasu s podmienkami sú sprístupnené videá, pričom je aj možnosť stiahnutia celej prednášky v editoru PowerPoint. Podobná je aj stránka http://www.medicinewrap.com/, kde v sekcii diabetológia síce nie je veľa príspevkov, ale ostatné oblasti ponúkajú bohatší materiál.

Na stránkach http://www.iqanda-cme.com/ popredný odborníci ako napríklad R.A. DeFronzo, M.A.Nauck, V.A. Fonseca, S. Del Prato odpovedajú na často kladené otázky s možnosťou zadania aj vlastnej otázky.

Za zmienku stojí aj adresa http://www.ndei.org, ktorá obsahuje síce len dva webcasty, ale ponúka veľmi zaujímavú možnosť zostavenia si vlastnej prezentácie z databázy vyše 1000 slajdov v editoru PowerPoint, na čo sa ale treba registrovať.

Mgr. Jozef Húska, CSc.


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Forum Diabetologicum

Číslo 2-3

2012 Číslo 2-3

Nejčtenější v tomto čísle
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#